Звичайно, ми всі виховані люди і знаємо, що заглядати по чужих вікнах, дворах, балконах не «комільфо». Проте буває, йдеш вулицями рідного міста (або селища) і мимоволі погляд чіпляється за щось неординарне або яскраве, наприклад, балкон, що просто тоне у квітах, або терасу, схожу на ботанічний сад. Відразу в голову приходить думка, що якби моя воля, зобов’язала б усіх мешканців висоток засаджувати балкони і лоджії квітами. Уявляєте, якими були б будинки?

Як би люди не намагалися втікати від природи у міста, а без неї все одно ніяк - не зігріє душу скло і бетон, а найпростіша квіточка – може. Ось так вийдеш вранці на балкон (чи терасу), сядеш у зручне крісло з горнятком смачнючої кави в руках, а навколо тебе твій особистий рай! І нехай увесь світ зачекає!

 Думаєте, це складно? Чи вимагає купу грошей? Аж ніяк. Найважливіше – бажання. Гляньте на різноманіття, яке панує на ринку декоративних рослин! Навіть на невеличкому балконі (чи терасі) без надмірних зусиль та витрат можна створити як тропічний сад, так і екзотичний квітник, не кажучи вже про звичні для нас висаджені у пластикові ящики петунії, бегонії чи настурції.

Так само безмежним є вибір горщиків та ящиків для рослин. Це можуть бути як недорогі пластикові, так і стильні керамічні горщики чи кашпо, або ж популярні останнім часом дерев’яні ящики (НАПРИКЛАД, ВИРОБНИЦТВА ТМ “Fairy House”), які поєднують у собі переваги пластику і глини – вони міцні, зручні в користуванні, виготовлені з натурального матеріалу, оснащені системами збереження та відведення вологи, і при цьому захищені від примх погоди.

Отже, Ви вирішили спробувати і перетворити свій балкон чи терасу на чарівний сад? Тоді ось Вам кілька простих порад:

  • По-перше, якщо площа Вашого балкону, ну, ду-у-уже невелика, найбільш оптимальним буде вертикальне озеленення, коли горщики чи ящики з рослинами кріпляться до стін чи із зовнішнього боку балкону або повзуть (в’ються) решіткою. Часто для вертикального озеленення балконів обирають якийсь один вид рослин, проте, якщо Ви вирішите комбінувати, доведеться добре обміркувати це питання (адже не всі рослини можуть «мирно співіснувати»).
  • По-друге, під час вибору рослин важливо брати до уваги розміщення балкону (тераси) та його природне освітлення. Правильно підібрані та розташовані рослини не лише тішитимуть око, а й поглинатимуть шум, захищатимуть від сонця і дивуватимуть ароматами (до речі, Ви можете посадити у своєму «саду» кілька видів запашних трав – мелісу, геліотроп, матіолу тощо).
  •  По-третє, бажано, щоб горщики та рослини гармоніювали з іншими предметами декору та меблями, щоб простір не виглядав захаращеним.
  •  По-четверте, якщо десь глибоко в душі Ви - великий агроном, будьте певні, навіть на невеликій площі балкону можна створити справжнє поле для експериментів, вирощуючи різні сорти овочів чи навіть фруктів, які будуть вражати не лише смаком, але й яскравими фарбами.

Переставляючи горщики, пересаджуючи рослини, змінюючи елементи декору та меблі, Ви можете щосезону створювати нові «декорації» для свого відпочинку, перетворивши балкон, терасу чи веранду на зону комфорту і затишку.

Отже, все-таки вирішили спробувати? Тоді все просто () – пофантазували, вибрали горщик (чудові ідеї Вам підкаже ТМ “Fairy House”!), придбали, посадили, розставили – відпочиваєте. Відчуваєте, яким свіжим стало повітря і як навколо Вас позитивно змінився світ?   

Фото 1 Озеленення терас і балконів

Фото 2 Озеленення терас і балконів

Фото 3 Озеленення терас і балконів

Фото 4 Озеленення терас і балконів