Садові меблі та конструкції (дерев’яні перголи та альтанки)

Думаю, усі погодяться, що сад — це, перш за все, здорові рослини, які з вдячністю за турботу тішать господарів красою цвіту навесні, багатим врожаєм влітку та восени. Усе решта — справа смаку.

Ось Ви, наприклад, яким собі уявляєте ідеальний сад? Ось так?

Садові меблі та конструкції фото 1

Чи, можливо, якось ось так?

Як на мене, все-таки варто поєднувати корисне з приємним, адже сад — чудове місце для відпочинку і для дорослих, і для малих. І вигадувати багато не потрібно: для діток можна придбати дерев’яну ігрову хатинку чи цілий комплекс (до речі, асортимент ТМ «FairyHouse» у цьому плані вражає), а дорослим буде комфортно та затишно в альтанці або ж у затінку перголи.

Що ж таке ці перголи?

Це збірні конструкції з повторюваних секцій арок, з'єднаних між собою поперечними брусами. І ще — це дуже красиво і романтично: входиш у хвіртку і проходиш під живою квітковою аркою до будинку! А як приємно сидіти у прохолоді перголи з виноградом чи релаксувати за келихом справжнього домашнього вина!

Для чого вони?

По-перше, для опори і підтримки в’юнких рослин, по-друге, для захисту від палючого сонця та відпочинку, по-третє, для зонування території і, по-четверте, просто для краси!

Садові меблі та конструкції фото 2

5 видів пергол. І з чого виготовляють перголи?

  1. Пергопи-тенти: як, правило, примикають до будинку і слугують переважно для створення зони, захищеної від сонця (дитячого майданчика, стоянки автомобіля, місця відпочинку тощо);
  2. Пергола-ширма: є каркасом для в’юнких рослин, її використовують як для окраси, так і для зонування території;
  3. Пергола-піддашок: затінює вікна, що виходять на південь і особливо “потерпають” від літнього сонечка;
  4. Пергола-тунель або арка: досить поширений вид пергол; їх споруджують над доріжками на подвір’ї чи в саду (переважно для декоративних квітучих рослин або ж як каркас для винограду).
  5. Пергола-альтанка: конструкція, у якій поєднані елементи перголи (мереживний дах, в’юнкі рослини тощо) та альтанки (стаціонарна зона відпочинку з відповідними елементами, можливі одна чи більше суцільних бокових стінок, підлога і т.д.).

Найчастіше перголи споруджують з дерева, металу або ж поєднують ці матеріали. Рідше ці конструкції зустрічаються з каменю та пластику (нууу, не знаю, знову ж таки, справа смаку, особисто я — за дерево обома руками! І ТМ «FairyHouse» тієї ж думки).

Що ще треба знати про перголи?

  1. Дахом перголи, по суті, є небо, і якщо Ви — справжній естет, то правильно розташувавши арки чи посадивши «саме ті» рослини, зможете досягти ідеального ефекту - насолоди затінком у спеку та чарівних візерунків сонця, що проникатиме крізь рослини та прикрасить внутрішню частину перголи ненав’язливим та ніжним мереживом.
  2. Підлогою для перголи може слугувати як камінь, так і газонна трава.
  3. Важливо добре обміркувати розмір цієї конструкції, щоб вона не “забивала” усю іншу красу Вашої садиби. Водночас потрібно пам’ятати, що рослини теж мають вагу, а тому елементи, з яких збудована пергола, повинні бути достатньо міцними та добре закріпленими (ТМ “FairyHouse гарантує, що її вироби витримають необхідні навантаження!).
  4. Для пергол-тентів чи пергол-альтанок варто підібрати відповідні меблі (все-таки бажано не громіздкі, адже їх доведеться переставляти, залежно від погоди) й елементи декору, як і для звичайних альтанок. Можна прикрасити їх китайськими трубочками, що створюватимуть мелодію вітру (до речі, вони є символом удачі) або ж почепити сувенірний флюгер (зокрема, і для відлякування птахів).
  5. І, звичайно, треба брати до уваги той момент, що зовнішній вигляд перголи великою мірою залежить від рослин, для яких вона стане опорою.

А тепер — про альтанки!

Про ці конструкції можна писати томи праць, адже у наш час навряд чи Ви знайдете хоч одну приватну садибу без нехай найменшої і найпростішої альтанки. А інколи потрапляють на очі справжні шедеври архітектурного мистецтва, особливо, якщо вони ще й майстерно вписані в ландшафтний ансамбль.

З чого виготовляють?

Зазвичай альтанки — це дерев’яні конструкції, які поєднують з металом (наприклад, ковані елементи) або каменем (фундамент, піч або ж камін). Однак їх також будуть з цегли, металу, полікарбонату і навіть із скляних пляшок. Так само різні матеріали використовують для виготовлення даху альтанок.

Садові меблі та конструкції фото 3

Про що варто знати?

  1. Важливий момент - правильне розташування і облаштування альтанки (залежно від завдання, яке вона виконуватиме, — місце для релаксу, усамітнення, розумової роботи на свіжому повітрі чи, навпаки, для “активного” відпочинку з друзями, сімейних трапез чи дитячих ігор). Якщо Ви плануєте організовувати в альтанці застілля, то бажано, щоб конструкція була розташована недалеко від кухні. Якщо Ваша ціль — усамітнення та тиша, альтанку краще встановлювати в глибині саду, можливо, поблизу декоративного ставка чи в тіні великих дерев.
  2. Велику роль відіграє матеріал, з якого виготовлена альтанка, адже, наприклад, конструкція з полікарбонату “не терпітиме” печі чи мангалу, а мереживна альтанка з металу, мабуть, не дуже придатна для відпочинку у спекотний сонячний день.
  3. Не останню роль відіграють меблі та декор, тобто, що для Вас важливо — великий стіл або зручні дивани, простір або, навпаки, бажання заховатися від чужих очей.
  4. І не варто забувати про освітлення, що, знову ж таки, залежить від того, яку роль Ви відведете цій конструкції у своїй садибі.

Ну, і нарешті про садові меблі!

Їх вибір є величезним, і тут усе, як завжди, просто - розмір гаманця, політ фантазії та призначення. Меблі бувають дерев”яними, металевими, пластиковими тощо. На даний момент першість у “рейтингу” й надалі утримують плетені меблі з ротангу та лози, проте старе добре дерево надто не поступається (особливо беручи до уваги відносну простоту ремонту виробів з деревини).

Водночас є й певні нюанси:

  1. Садові меблі (я не маю на увазі стаціонарні вмонтовані столи і лавки) мають бути легкими (Ви ж не залишите їх на вулиці взимку!), мобільними (ринок пропонує багато варіантів розкладних меблів) і максимально комфортними (це я про подушки, пледи і правильну форму стільців, диванів тощо).
  2. Також важливо, щоб їх чистка не перетворювалася на серйозну проблему. Наприклад, догляд за плетеними меблями, незважаючи на їхню привабливість, вимагає праці і часу.
  3. Матеріал, з якого виготовлені садові меблі, повинен стійко переносити умови “вуличного проживання” (для цього, окрім іншого, існують спеціальні покриття).
  4. Звичайно, не варто забувати про гармонійне поєднання альтанки чи перголи з меблями та елементами декору, адже ансамбль має бути цілісним.

Ну, це я так, стисло. А загалом треба завжди пам’ятати, що Ваш відпочинок — у Ваших руках!