Найчастіше дитячі ігрові будиночки виготовляють з дерева. Такий вибір має раціональне обґрунтування: дерево – це довговічний та екологічно чистий матеріал. Ігри малюка у будиночку, виготовленому з хвойних порід дерева, позитивно впливатимуть на здоров'я дитини.

З появою власного житла, дитина почне почуватись самостійною, буде мати особисту ігрову зону, де зможе розважатись за будь-яких погодних умов. Для батьків важливо, щоб будиночок був безпечним для малюка, гармонійно поєднувався з загальним стилем дачної чи заміської ділянки та одночасно був і недорогим. Ще однією перевагою хатинки можна вважати те, що її можна використовувати як додаткову господарську споруду для зберігання садового інвентарю, дров чи інших речей у період, коли там не буде бавитись дитина.

Як зробити дерев'яний дитячий будиночок

Як зробити дерев'яний дитячий будиночок

У цій статті представлена детальна покрокова інструкція про те як побудувати дерев'яний дитячий будиночок власноруч.

1.Ідеї будиночка для дітей

Перш за все Вам необхідно обдумати який зовнішній вигляд буде мати будиночок. Для цього треба визначити:

  • Тип хатинки: відкритий чи закритий;
  • Яку площу вона буде займати;
  • Якої висоти вона буде;
  • Де саме буде розміщуватись: на землі чи на дереві;
  • Матеріал, з якого буде виготовлена;
  • Чи матиме хатинка вікна, двері і якщо так, то з якого матеріалу вони будуть виготовлені;
  • Чи будуть якісь додаткові елементи (прибудови, паркан, тераса, гірка, пісочниця, гойдалка і т.д.);
  • Чи буде вона оздоблена зсередини.

При розробці плану будинку варто врахувати наступне:

  • Мобільним чи стаціонарним буде будиночок. Від цього залежать і розміри будиночка, і технологія його будівництва;
  • Наявність мінімум двох вікон, оскільки це необхідно для освітлення та контролю над тим, що буде відбуватись всередині;
  • Висота від вікна до підлоги повинна становити близько 600 мм;
  • Висота дверей має бути вище від зросту дитини на 200-300 мм;
  • Стіни мають бути гладкими;
  • Дах – в жодному разі не плаский, інакше у дитини однозначно з'явиться бажання залізти на нього.

 2.Проект дитячого будиночка з дерева

проект дитячого будиночку

проект будиночку

Багато сучасних компаній пропонують придбати вже готові дитячі будиночки. Проте якщо Ви матимете бажання та хист, то зможете створити власний проект хатинки для маляти без особливих проблем. Для цього вам необхідно буде зробити схематичне зображення дитячого дерев’яного будиночка.

3.Інструменти та матеріали для будівництва

Для того, щоб самостійно змайструвати хатинку для дитини Вам знадобляться такі інструменти:

  • Пилка;
  • Рубанок;
  • Вимірювальна рулетка;
  • Стамеска;
  • Металевий кутик;
  • Будівельний рівень;
  • Дриль;
  • Шуруповерт або молоток та гвіздки;
  • Наждачний папір;
  • Щіточки для фарби, фарба або будь-який інший оздоблювальний матеріал типу вагонки чи сайдинга.

З матеріалів слід підготувати:

  • Брусок перерізом 50х50 для виготовлення каркасу;
  • Фанера товщиною не менше 8 мм чи ОСБ для обшивки;
  • Цегла;
  • Покрівельний матеріал;
  • Скло для вікон (за необхідності і тільки для будиночків, що будуть призначатись для дітей старше 7 років).

Як побудувати дитячий будиночок з дерева своїми руками

Для того, щоб ігровий будиночок Вашої дитини стійко простояв впродовж довгого часу необхідно викласти цеглу по всій площі будівлі в землі на глибині 80-100 мм. В якості основи хатинки можна використати терасну дошку, проте цей варіант є більш витратним. Найбюджетніше рішення – зробити фундамент з кількох цеглинок та встановленій на них обв’язці з дерев'яного бруса. По такому принципу зазвичай будуються тепличні споруди.

Під час конструювання будиночка необхідно приділити важливу увагу підлозі. Спершу укласти лаги і набити на них дошку або постелити ОСБ чи фанеру у два шари таким чином, щоб наступний шар перекривав шви попереднього.

Після цього варто подумати про каркас та стіни хатинки. По куткам фундаменту розміщуються закопані у землю бруски, які будуть виступати опорою стіни. У місцях, призначених для вікон та дверей також установлюються бруси. Аби каркас був більш надійним, його можна скріпити металевим кутиком. Після цього каркас обшивається дошками або фанерою.

каркас та стіни хатинки

Існує більш простий варіант для звичайного будиночка – збити щити для стін з дощок, набити бруски по їхньому периметру та з'єднати їх між собою.

Наступний крок у будуванні хатинки – це влаштування даху. Перш за все необхідно зайнятись виготовленням фронтонів, для яких підійдуть ті ж бруски, що і для каркаса. Для дитячого будиночка знадобиться дві такі конструкції, що матимуть форму трикутника. Вони установлюються на протилежних стінах. За необхідності можна установити ще декілька фронтонів. Між ними прикріплюється один чи декілька брусків, залежно від матеріалу, яким буде накриватись дах.

Після цього на конструкцію набиваються дошки і все це накривається покрівельним матеріалом, наприклад, ондуліном чи черепицею. Дах можна зашити дошкою або ж взагалі зробити його солом’яним.

Кінцевий результат буде залежати від техніки та вподобань самого майстра. Та в будь-якому разі дах будиночка не повинен використовуватись малюком у якості місця для ігор.

Оздоблення

Довговічність дитячого будиночка залежить не лише від надійної конструкції, а й від матеріалів, з якого ця конструкція була виготовлена. Деревина потребує особливого догляду. Для того, щоб хатинка з дерева слугувала вам впродовж тривалого часу і приносила радість Вашій дитині кожного дня необхідно обробити її спеціальними розчинами проти гниття та комах і покрити лаком чи фарбою.

Важливим моментом є і створення внутрішнього інтер’єру будиночка. У цій справі може брати участь і майбутній власник. Для більшого комфорту можна, наприклад, розмістити лавки та столи і стільці.

Безпека

Варто пам’ятати, що ігровий будиночок Вашого чада неодмінно має бути безпечним. Для цього слід дотримуватись кількох пунктів:

  • Установлювати будиночок на рівній ділянці або ж на дуже надійному та невисокому дереві;
  • Ретельно підходити до обробки деревини: виключити імовірність потрапляння скалок;
  • Для покрівлі використовувати м'які матеріали чи полікарбонат;
  • Будувати лише з екологічної деревини.

Дитячий будиночок на дереві

Якщо розваги у розміщеному в саду чи на території заднього подвір'я будиночку вже встигли набриднути Вашому малюку, тоді прийшов час внести у життя дитини щось нове і перебратись вище, наприклад, на дерево. Люблячі та майстерні батьки зможуть побудувати дитячий будиночок, який можна буде розмістити на кроні дерева.

Яке дерево обрати?

яке обрати деревоДуже важливо обрати надійне дерево для розміщення хатинки Вашого чада. Необхідно брати до  уваги крону дерева, його стовбур, розміщення гілок, а також вік дерева та його розміри. Для ігрового будиночка однозначно не підійде хвойне дерево, адже крізь його гілки буде проходити мало світла. Також варто пам’ятати, що в процесі росту, дерево може змінити свою форму. Це момент рекомендовано урахувати при плануванні.

Ідеальним варіантом може стати дуб. Якщо діаметр стовбура дерева буде становити близько 1 метра, а найнижчі гілки знаходяться на висоті орієнтовно 7-8 метрів від землі, то на такому дереві можна буде вдало розмістити ігрову хатинку.

Яку форму буде мати будиночок?

форми доміків

Це, звісно, залежить від Ваших особистих вподобань, проте неодмінно варто звертати увагу на міцність та будову дерева. Будиночок може бути круглої, прямокутної чи якоїсь іншої чудернацької форми та лише у тому разі, якщо стовбур та гілки, то якого він буде кріпитись, зможуть витримати вагу хатинки.

Креслення будиночка

Перш, ніж починати роботу над будівництвом хатинки, Вам необхідно достеменно точно визначитись з місцем її розташування та формою. І тільки тоді починати схематично зображувати кожний окремий елемент конструкції. Завдяки кресленню Ви зможете детально спроектувати майбутню будівлю та все добре продумати.

Монтаж

монтаж доміка

Це найбільш складна та відповідальна частина будівництва будиночка. Поєднання стін та даху зручніше буде здійснювати на землі, а от монтаж підлоги та опори належить до категорії висотних робіт.

Для того, щоб зробити підлогу будиночка, який буде розміщуватись на дереві, необхідно на гілках установити платформу, що слугуватиме базисом всієї конструкції. Вона може підтримуватись додатковими опорами, що встановлюються на стовбурі дерева. Платформа повинна установлюватись таким чином, аби надалі була можливість відрегулювати її висоту.

Оздоблення

Частиною оздоблення є сходи, проте вони одночасно виступають і важливим елементом всієї конструкції, адже завдяки ним дитини зможе безпечно діставатись до свого «помешкання». Сходи можуть бути виготовленні з дерева або бути мотузковими. Очевидно, що перший варіант є більш надійним, але для рухливих малюків він може видатись занадто нудним. Тому якщо ви все ж обрали дерев’яні сходи, то можете закріпити поруч канат, по якому власник будиночка зможе швидко спуститись за потреби.

Безпека

Отож, головні пункти, яких потрібно дотримуватись для того, щоб побудувати безпечний дитячий будиночок на дереві:

  • Зручна драбина, бажано з перилами;
  • Оптимальна висота розміщення, бажано до 3-х метрів;
  • Надійна платформа;
  • Безпечне кріплення елементів конструкції за допомогою гвинтів та гайок;
  • Регулярна перевірка з’єднань будиночка та стану деревини.

Як висновок, можна сказати, що зробити дерев’яний будиночок для дітей своїми руками не потребує великих затрат часу, сили чи матеріалів. Проте наявність такої хатинки зможе приносити радість Вашому малюку впродовж дуже довгого часу.