Серед ділової деревини, яка застосовується в будівельних цілях, модрина варто трохи відокремлено. Це в чомусь легендарний матеріал, що володіє унікальними властивостями. У якихось випадках і зовсім не має близького аналога або альтернативи. Що спокутує деякі складності, супутні його заготівлі та обробці.

Загальні характеристики модрини

Зовні на розпилі дуже схожа на сосну, деревина модрини має червонуватий відтінок і має більш вираженою структурою. При цьому всі характеристики помітно вище більш дешевого хвойного аналога. Сосна краще тільки за двома параметрами - вартості і опірності місцевим здавлення. Як в сирому, так і сухому вигляді значно важче сосни, що потрібно враховувати при транспортуванні і розрахунку фундаменту.

По міцності модрина перевершує дуб, трохи поступаючись йому в щільності (приблизно на 10%). Біологічна стійкість теж вище (майже в два рази за аналогічний показник дуба і в три - сосни, ялини). При цьому, як і морений дуб, від тривалого перебування у воді модрина набуває додаткової міцності і стійкість до гниття.

Вогнестійкість дуже висока, а при відповідній обробці навіть рекордна. Прекрасно пручається стирання, практично байдужа до грибкових уражень.

За сукупністю показників деревина модрини не має аналогів в нашій країні. Це найдовговічніша, стійка деревина в нашому регіоні. Великим плюсом можна вважати менш розвинену крону, ніж у сосни - вихід ділового матеріалу при заготівлі багато вище.

Особливості обробки

деревина модрин

Тим часом, матеріал цей досить примхливий і вимагає ретельного дотримання технологій при розпилюванні і подальшій обробці. Найбільш важливо звертати увагу на такі моменти:

  • При розпилюванні пили схильні до засмаліванію. Зуби інструменту швидко обростають насилу видаляються щільними відкладеннями. Вихід в подачі в зону різання води. Але це вимагає особливого устаткування.
  • У процесі сушіння деревина схильна до викривлення і розтріскування - вологість у модрини висока і дуже нерівномірна. Тому сушити пиломатеріал слід повільно і вкрай акуратно.
  • Є проблеми зі склеюванням. Міцні шви можливі тільки при дотриманні всіх технологічних нюансів.

Цікаво, що модринові пиломатеріали володіють специфічним кислуватим запахом, який з часом зникає.

Застосування породи

Модрина високо цінувалася ще в епоху Середньовіччя. З неї будувалися кораблі, меблі, житлові будови. На модринових палях і сьогодні стоять Венеція, Амстердам, Санкт-Петербург, Брюгге, Гент. Працьовиті голландці робили з модрини вуличні ящики для квітів, а північні народи вважали її найкращим матеріалом для промислових знарядь.

У наш час модрину пускають на нижні вінці срібних споруд, з неї роблять шпалери і тераси, огорожі і стовпи, з неї будують дерев'яні дитячі будиночки та ігрові майданчики. Скрізь, де потрібно забезпечити максимальну стійкість до атмосферних явищ і довговічність ця порода є оптимальним вибором.

тех характеристики модрини