Щоб казка перетворилася на реальність

Дитячий будиночок

Як казали колись дуже давно латиняни, “domus propria est dоmus optĭma” (власний дім – найкращий дім). Навряд чи хтось захоче посперечатися з цією сентенцією. Проте її значення можна тлумачити і дещо ширше, адже мова йде, зокрема, про особистий простір, необхідний кожній людині, навіть наймолодшій. Психологи переконані в тому, що брак особистої площі, власного простору може негативно позначитися навіть на фізичному здоров’ї людини.

Дітям особистий простір необхідний для творчості, роздумів чи просто гри. Згадайте, як у дитинстві ви будували “халабудки” у квартирі чи на подвір’ї, і сховавшись у них із друзями, обговорювали найважливіше, грали у настільні ігри або, уявляючи себе мешканцями якоїсь чарівної країни чи великими полководцями, влаштовували прийоми та будували грандіозні плани. Пам'ятаєте, коли Ви трохи підросли, то намагалися віднайти той закуток, де можна відчути себе єдиним на світі, почитати книгу, не соромлячись заплакати через прочитане, чи помріяти без зайвих запитань батьків чи старших (молодших) сестер і братів?

Зараз Ви доросла людина, а Ваші діти, без сумніву, мріють про те ж, що й Ви колись. Однак сучасність дарує Вам можливість потішити своїх дітей, при цьому суттєво сприяючи їх розвитку та вирішуючи дуже актуальну  на сьогодні проблему перебування дітей на свіжому повітрі. Ігровий будиночок (чи ігровий комплекс), без сумніву, допоможе відірвати Вашу дитину від телевізора чи комп’ютера, розвиватиме її фантазію та допоможе у спілкуванні.

Як? Де? З чого?

Звичайно, Ви можете самі збудувати своєму малюку хатинку з картону, пошити з тканини або змайструвати (як і ми у дитинстві) з усього, що потрапить під руки. Безперечно, такий будиночок буде чудовий, як і все, що створене власними руками. Також ви можете придбати готову дитячу ігрову хатинку чи навіть цілий комплекс, виготовлений з дерева, пластмаси чи тканини. Тут усе залежить від віку Вашої дитини та розміру гаманця. Ну, і третій варіант, найбільш привабливий, однак, мабуть, і найдорожчий – це будиночок, виготовлений на замовлення. У цьому випадку основну роль відіграватиме Ваша фантазія, матеріальні можливості та уміння майстра.

У будь-якому разі, Ви можете зробити свою дитину щасливою, незалежно від того,  живете у невеликій квартирі у спальному районі міста, чи в розкішному особняку за містом. Адже навіть у зовсім невеликому помешканні можна знайти куточок, який стане величезним світом для дитини. Це може бути намет з тканини, дерев’яна конструкція чи яскравий пластиковий будиночок для найменших.

Якщо ж Ви – щасливий власник заміського будинку чи дачі – Ваші можливості безмежні. Ви можете збудувати/замовити/купити хатинку-землянку, будиночок на дереві, на палях, на кам’яному фундаменті. Ви можете під’єднати будиночок до електропостачання, утеплити і навіть провести опалення.

 Окрім цього, Ви можете створити цілий ігровий комплекс, до складу якого окрім хатинки входитимуть канати, гірки, батут, сітки тощо. Складність і розмір конструкції залежатиме від віку дитини та Ваших побажань. Звичайно, треба враховувати, для кого призначена хатинка – для дівчинки, хлопчика чи для обох.

Головне – якість і безпека

Внутрішнє облаштування будиночка теж підкаже Ваша фантазія або фахівці (якщо є можливість, можна залучити дизайнера) – меблі, предмети декору, освітлення, живі рослини і т.д. Взимку хатинка може перетворитися на різдвяну казку, влітку – на “пляжний” будиночок.

Якщо у пошуковому рядку Google Ви наберете фразу “ігрові дитячі будиночки”, то відразу “потонете” у кількості пропозицій – ринок не страждає від дефіциту у цій сфері. Однак, обираючи, потрібно дуже добре зважити усі “за” і “проти”.

По-перше, Ви повинні вирішити, де стоятиме хатинка – у приміщенні чи на вулиці. Від цього залежатиме розмір, форма будиночка та матеріал, з якого він зроблений. Що ж стосується матеріалу, то для невеличкої хатинки у приміщенні, призначеної  для найменших діток, підійде як тканина або картон, так і дерево або якісний пластик. Якщо ж Ви вирішили поставити будиночок на вулиці, то матеріал, з якого виготовлена конструкція, має відповідати певним вимогам, оскільки на нього світитиме сонце, падатиме дощ тощо. Водночас потрібно продумати місце для майданчика, на якому стоятиме хатинка - важливо, щоб там було рівно і сухо.

Також бажано, щоб продавець міг показати сертифікат якості товару, який підтверджує нетоксичність матеріалу та відповідний рівень безпеки. Адже якщо для малюків важливо, щоб іграшка була яскравою, то для батьків – безпечною. Тому перед тим, як дозволити малечі освоювати хатинку, варто переконатися, що конструкція добре закріплена, не має шерехатих або гострих елементів та неприємного запаху, що двері будиночка достатньо великі, а віконця (краще, щоб їх було мінімум два) дозволяють Вам контролювати малечу. Також варто звернути увагу на дах – бажано, щоб він не був пласким, адже дитині цікаво все (раптом малюку захочеться поглянути, що там, зверху). Зрозуміло, що з часом може набриднути будь-яка іграшка, навіть найулюбленіша, однак ігровий будиночок Ви можете постійно оновлювати – по-іншому декорувати або перефарбовувати.

«Дорослим» дітям – «дорослі» будиночки

Через кілька років, коли Ваш малюк з чарівного карапуза перетвориться на 5-6-літню найрозумнішу, найкрасивішу, найфантастичнішу дитину (хіба може бути інакше?), котра виросла із свого улюбленого маленького будиночка, Вам варто буде подумати над придбанням більшої ігрової хатинки (чи комплексу). Призначення її теж уже буде іншим. Якщо раніше це була просто іграшка, то тепер це - місце, де дитина може проявити свою фантазію, відчути вперше почуття відповідальності та вчитися бути самостійною. Ігровий комплекс зі спортивним знаряддям сприятиме, окрім іншого, фізичному розвитку чада. Щоправда, Ви повинні врахувати витрати, недаремно ж кажуть “мала дитина – малі клопоти”. Адже тепер у будиночку мають бути не лише віконця та двері, а й мінімальний набір меблів і, можливо, освітлення та утеплення (якщо будиночок стоятиме у саду чи на подвір’ї). Якщо окрім хатинки Ви вирішите облаштувати ще й ігровий (спортивний) комплекс, доведеться добре продумати місце його розташування та покриття ґрунту, щоб розваги дітей були максимально безпечними. При цьому не забувайте, що ігри повинні відбуватися лише під наглядом дорослих.

Звичайно, фантазія Ваших малюків змусить хатинку постійно перетворюватися – то вона буде магазином, то школою, то військовим штабом, то замком. Підтримуйте Ваших дітей, допомагайте їм творити та вигадувати! Незабаром вони підростуть й усе рідше допускатимуть дорослих у свій світ фантазій, тому саме від Вас залежить те, чи станете ви друзями своїм усе більш дорослим донечкам та синочкам.

Простір, який сприяє розвитку

Чим дорослішими ставатимуть Ваші діти, тим важливішим для них буде наявність особистого простору, місця, де вони можуть мріяти, творити, переживати. Чудово, якщо у Вас є можливість забезпечити підлітка власною кімнатою. Однак, без сумніву, Ваші син чи донька будуть безмежно вдячні за окремий невеличкий ігровий будиночок, який вони облаштують за своїм смаком (якщо навіть він зовсім не співпадає з Вашим), куди вони запрошуватимуть друзів, де вчитимуться, мріятимуть, переживатимуть першу закоханість. Нехай це буде типова маленька дерев’яна хатинка чи дорогий будиночок на дереві, виготовлений на замовлення, все одно це буде найулюбленіше місце Вашої дитини, яке дасть Вам змогу краще зрозуміти підлітка та допоможе завоювати його (її) довіру.  Дозвольте дитині самій продумати усі деталі свого “житла”, допоможіть реалізувати її ідеї, будьте другом.

Будиночки для дітей 12-14 (і більше) років, за Вашим побажанням, можуть бути простими літніми хатинками (тоді варто продумати питання його зберігання в осінньо-зимовий період) або ж майже “дорослими” будиночками з утепленим дахом, стінами, електропостачанням та опаленням. Це залежатиме від Ваших фінансових можливостей, фантазії та довіри до дитини.

Ідей облаштування ігрових будиночків настільки багато, що зупинитися на якомусь одному варіанті досить складно. Окрім різноманіття матеріалів, форм конструкцій, існує безліч можливостей у питанні дизайну та декорування. Ви можете збудувати простий будиночок і прикрасити його, а можете створити складний за формою та кількістю елементів тематичний ігровий комплекс. У будь-якому випадку Ваші діти будуть щасливі та вдячні Вам за намагання подарувати їм казку. Лише уявіть собі – у Вашому саду стоїть казковий будиночок, прикрашений ліхтариками чи живими квітами, і Ви точно знаєте, що у ньому Вашій дитині тепло, затишно та безпечно.